Het prille begin

Paper Jam zag het levenslicht in het begin van dit millennium, op de dag dat oprichter Paul Barbieux besloot om een eigen muziekstijl te ontwikkelen: ludiek, toegankelijk en vol verwijzingen.

Al snel viel er een demo te beluisteren in een uitzending van Future Music, een referentie in de elektronische muziek. Enkele maanden later ontmoet Paul iemand die Paper Jam een versnelling hoger jaagt: Digital Angel (alias Dangel).

Een ontmoeting die alles veranderde

Dangel - de man achter de schermen bij diverse dance en underground producties - is meteen weg van de originaliteit en de frisheid in de paar nummers die Paul hem laat horen.

Hij stelt daarom voor om ze in zijn studio - Renaissance - op te nemen. Het werd het begin van een samenwerking tussen twee complementaire talenten: Paul schrijft de meeste songs, maar Dangel definieert de sound.

Tout ce dont nous rêvions

Paul en Dangel zijn twee buitenaardse muzikanten die eindelijk op Aarde zijn beland! Ook al bevat Paper Jam ingrediënten als sciencefiction, kitsch, electro en easy listening, hun muziek omzeilt alle trends in een lange galactische omweg: Barbarella bestuurt sterrenschip Enterprise met aan boord een oververhitte Robby en een koor ongediciplineerde marsmannetjes !

Het is 2004 als het album verschijnt - op 500 exemplaren en onder de veelzeggende titel "Tout ce dont rêvions" (Alles waar we van droomden)! Er staan 15 nummers op, genoeg om Paper Jam bekend te maken in het buitenland en bij een paar dj's. Eén van de songs wordt zelfs op een grote nationale radio gedraaid.

Daarna volgt geen interstellaire tournee... maar een beetje rust voor Paul en Dangel. Er wachten hen andere artistieke projecten: het avontuur van Paper Jam loopt gewoon terwijl de albums blijven verkopen...

De "renaissance" van Paper Jam

Was Paper Jam dan een afgerond project ? Fout ! Commander Straker had het album gekocht om het nonstop te draaien op station Clavius, waardoor eerst een platenlabel interesse kreeg en daarna zelfs de producers van een tv-programma !

Dan zijn we al in 2006: Paul en Dangel schieten in hun witte jas om Paper Jam opnieuw te liften! Ze herwerken de oude nummers en maken er nieuwe - zoals "Big Bang", de generiek voor een tv-uitzending. Er worden clips opgenomen en bekende dj's van de Ibiza-scene maken ook enkele remixen.

The future is back !

Vandaag is het nieuwe album van Paper Jam klaar: het heet "The Future Is Back !" en hier lees je er meer over...